Stres gerelateerde aandoeningen behoren wereldwijd tot de grootste uitdagingen in de gezondheidszorg die om innovatieve oplossingen vragen. In recent onderzoek stellen Florian Krause, David Linden en Erno Hermans hedendaagse neurofeedback voor als een veelbelovende methode om deze stoornissen aan te pakken, wat hoop biedt voor miljoenen mensen over de hele wereld.
Stressgerelateerde stoornissen hebben zich snel ontwikkeld tot een groot mondiaal gezondheidsprobleem. Traditionele behandelingen, waaronder therapie en medicatie, schieten voor veel patiënten vaak tekort. Met de COVID-19 pandemie en andere wereldwijde crises zijn deze problemen alleen maar erger geworden. Dit groeiende maatschappelijke probleem vraagt dringend om actie en meer effectieve interventies.
Neurowetenschappelijke studies hebben aangetoond dat stressgerelateerde stoornissen verband houden met disfunctionele veranderingen in de grootschalige netwerken van de hersenen. Deze netwerken, waarbij meerdere hersengebieden betrokken zijn, reageren niet op de juiste manier op stress. Het onderzoek van Krause suggereert dat deze netwerken direct aangepakt en aangepast kunnen worden om stressgerelateerde stoornissen effectiever te beheersen.
Lees hier het volledige artikel.