Zorgverzekeraars moeten het beter motiveren als zij afwijken van het oordeel van een indicerend revalidatiearts. Dat blijkt uit twee rechtszaken die afgelopen weken zijn gevoerd door aanbieders van medisch-specialistische revalidatiezorg. Zij vonden dat zorgverzekeraars op de stoel van revalidatieartsen waren gaan zitten bij de beoordeling van de machtigingsaanvragen.
De Amsterdamse revalidatieorganisatie OCA en de Zeeuwse revalidatie-aanbieder Stichting Revalidatiegeneeskunde Nederland (SRN) hadden vergelijkbare bezwaren geuit in rechtszaken tegen een zorgverzekeraar met wie ze geen contract hadden. In beide zaken ging het om de machtigingsvereiste die zorgverzekeraars hanteren: patiënten die zorg willen van een niet-gecontracteerde partij moeten dan eerst toestemming van de verzekeraar vragen om behandeling vergoed te krijgen.
OCA vond dat Zilveren Kruis beter moet onderbouwen waarom het machtigingsaanvragen van OCA afwijst, en moet bewijzen als een indicerend arts zou zijn afgeweken van beroepsnormen bij zijn indicatie. SRN verlangde, samen met twintig patiënten, van VGZ dat de indicatie van een revalidatiearts uitgangspunt is bij het toetsen van machtigingen. Ook wilden de partijen dat al afgewezen aanvragen opnieuw zouden worden beoordeeld.
Lees hier het volledige artikel.