Zie je groen van jaloezie omdat je partner net iets te lang naar die ander zit te staren? Niet echt iets om trots op te zijn, toch? Jaloers zijn zien veel mensen als een kinderachtige emotie of een teken van zwakheid. Maar het kan noodzakelijk zijn om je relatie te redden.
Gezondheidsplein legt dit uit.
In de kroeg zie je duidelijk dat iemand je partner probeert te versieren. Je voelt je gezicht verstrakken en de adrenaline door je lijf gieren. Toch laat je dit gevoel liever niet blijken aan je partner. Jaloezie is een pijnlijke emotie waar nog steeds een taboe op rust. Toch hebben onze voorouders veel baat gehad bij deze emotie. En wij nog steeds, mits je de juiste signalen oppikt.
De oermens was met niets anders bezig dan overleven en het bevorderen van de overlevingskansen van het geslacht. Het beste was als een kind twee ouders had, om zo goed mogelijk beschermd te zijn. Als één van de twee ouders er met een ander vandoor ging, waren de overlevingskansen van het kind kleiner. Als een alleenstaande moeder hout ging sprokkelen, dan kon het kind bijvoorbeeld aangevallen worden door wilde dieren. Jaloezie had dus niets met onredelijkheid te maken. Het had een duidelijke biologische functie: de bescherming van reproductie en overleving.
Lees hier het volledige artikel.