In de week van 10 december behandelt de Tweede Kamer de begroting 2013 van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De CG-Raad en Platform VG hebben naar aanleiding hiervan een brief gestuurd waarin ze de Kamerleden erop attent maken dat de koopkracht van chronisch zieken en gehandicapten onevenredig hard daalt. CG-Raad en Platform VG vinden dit een zeer onwenselijke situatie en verzoeken de Kamer met klem om dit te voorkomen.
Het koopkrachtverlies van mensen met een beperking is veel groter dan dat van de overige Nederlanders. Vaak wel 1000 tot 4000 euro meer koopkrachtverlies per jaar dan mensen in vergelijkbare inkomensgroepen.
Oorzaken inkomensachteruitgang
De inkomensachteruitgang is een gevolg van het afschaffen van talrijke compensatieregelingen, zoals de fiscale aftrek van specifieke zorgkosten, de Wtcg-tegemoetkomingen, de Tegemoetkoming onderhoudskosten gehandicapten kinderen (TOG). Deze groep heeft bovendien te maken met het grotendeels wegvallen van huishoudelijke hulp en het verhogen van de eigen bijdragen binnen de Zorgverzekeringswet, AWBZ en Wmo.
Decentralisatie vraagt om heldere visie
De CG-Raad en Platform VG vragen ook aandacht voor het grote aantal decentralisaties dat op stapel staat, ook in het sociale domein. We vinden dat de overheveling van taken naar gemeenten moet bijdragen aan de opbouw van een inclusieve samenleving, waarin participatie, kwaliteit van leven, zelfstandigheid en toegankelijkheid centraal staan. De voorgenomen decentralisaties schieten op dit gebied duidelijk tekort. Ook is de rechtspositie van cliënten onvoldoende gewaarborgd. CG-Raad en Platform VG hebben hun visie op de voorgenomen decentralisaties geformuleerd in de notitie ‘De inclusieve samenleving vraagt om een solide en solidair fundament’.
Brief Sociale Alliantie
Naar aanleiding van de begroting SZW 2013 heeft ook de Sociale Alliantie een brief gestuurd naar de Vaste Kamercommissie SZW, met daarin een aantal aandachtspunten over de voorgenomen invoering van de participatiewet in januari 2014. Ze doen dit uit bezorgdheid over de toenemende omvang van de armoede en de sociale uitsluiting in Nederland.
De Sociale Alliantie pleit voor het opnemen van het compensatiedenken uit de WMO in de participatiewet. Ook verzoekt ze de Tweede Kamerleden om in de participatiewet te verankeren dat burgers recht hebben op zelfstandigheid en eigen regie, en op minstens een wettelijk minimumloon.
Brief CG-Raad en Platform VG
Notitie ‘De inclusieve samenleving vraagt om een solide en solidair fundament’
Brief Sociale Alliantie
Bron: CG-Raad