Stoelgangtransplantatie: procedure, voordelen en nadelen

Bij een stoelgangtransfusie transplanteert een arts ontlasting van een gezonde donor in een andere persoon om het evenwicht van de darmbacteriën te herstellen. Deze ingreep is effectief bij hardnekkige diarree als gevolg van een besmetting met Clostridium difficile.

Mogelijks zijn stoelgangtransplantaties ook inzetbaar tegen andere lichamelijke en psychische aandoeningen, maar verder onderzoek loopt nog.

Wat is een stoelgangtransplantatie?
In de darm huizen miljoenen bacteriën. Sommige medische aandoeningen en antibiotica kunnen de goede darmbacteriën vernietigen en het bacteriële milieu uit balans brengen. Het gevolg is mogelijks dat iemand diarree of andere darmaandoeningen krijgt. Een stoelgangtransplantatie van een gezonde donor stimuleert het lichaam van de ontvanger om gezonde bacteriën te kweken. Daardoor kunnen sommige infecties genezen en de ernst van bepaalde darmproblemen verminderen.

Procedure bij een stoelgangtransplantatie
De donoren van een ontlastingstransplantatie worden altijd zorgvuldig gescreend. Om er zeker van te zijn dat hun darmen en ontlasting gezond zijn, voeren onderzoekers een grondige analyse uit van hun stoelgangstaaltje op ziekmakende bacteriën, virussen en parasieten.

Lees hier het volledige artikel.