VWS-minister Hugo de Jonge misbruikt de coronacrisis om de vrije artsenkeuze af te schaffen. Dat stelt de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze (Stichting VA), nu het kabinet een wetsvoorstel om zorgcontractering te bevorderen met spoed parlementair wil laten behandelen.
Stichting VA, die wordt gefinancierd door 35 medisch-specialistische, ggz- en revalidatieklinieken, strijdt voor betere vergoedingen voor ongecontracteerde zorgaanbieders. Het kabinet wil juist de vergoedingen voor ongecontracteerde partijen kunnen verlagen en heeft daarvoor een Wetsvoorstel bevorderen contracteren in voorbereiding. Dat moet nog naar de Tweede Kamer, maar staat wel op een lijst spoedeisende wetsvoorstellen die het kabinet vanwege de coronacrisis opstelde. Daarop staan wetsvoorstellen die het kabinet graag voor het zomerreces behandeld ziet worden door de Eerste en Tweede Kamer.
Het wetsvoorstel is volgens de minister in eerste instantie bedoeld om het aantal ongecontracteerde aanbieders binnen ggz en wijkverpleging aan te pakken. Maar Stichting VA vreest dat nieuwe regelgeving uiteindelijk op meer sectoren van toepassing zal worden. Volgens de stichting wordt de vrije artsenkeuze ‘feitelijk afgeschaft en komt de absolute macht bij zorgverzekeraars te liggen’ als wordt vastgelegd dat ongecontracteerde zorgaanbieders een nog lagere vergoeding krijgen dan nu gebruikelijk is.
Lees hier het volledige artikel.