Meer biomedisch onderzoek naar long-COVID in Nederland financieren. Dat is het doel van Stichting Long-COVID die per 1 juli is gestart. Medeoprichtster van de stichting en zelf gynaecologe van het UMC Utrecht Annelies Bos pleit voor meer onderzoek: “Wetenschappers staan nog helemaal aan het begin van het begrijpen waarom een infectie met SARS-CoV-2 leidt tot symptomen die weken, maanden of zelfs jaren aanhouden.“
Tienduizenden mensen in Nederland hebben ernstige langdurige klachten na een COVID-19-infectie. Denk aan ernstige vermoeidheid, hoofdpijn of concentratieproblemen. Long-COVID-patiënten kunnen niet of nauwelijks meer werken, naar school gaan, of voor hun kinderen zorgen. Dit heeft grote maatschappelijke, sociale en persoonlijke gevolgen.
Annelies Bos ervaart dit zelf ook. In het begin van de pandemie in 2020 kreeg ze corona. Vanuit huis werkte ze door met griepachtige verschijnselen, weliswaar op een flinke dosis paracetamol. Ze had het idee dat het na een weekje wel weer over was. Maar dat liep anders. Annelies: “Ik knapte niet op en kreeg meer klachten zoals benauwdheid, hoofdpijn en duizeligheid. Ik heb nog een tijdje halve dagen gewerkt, maar in juli 2020 viel ik volledig uit. Sindsdien ben ik fysiek een wrak. Ik rust ongeveer 18 uur per dag in bed. Op de top van mijn carrière kom ik nu zelfs in de WIA.”
Lees hier het volledige artikel