Steunfonds voor getroffen zorgmedewerkers is niet voldoende

Wij juichen het als FNV toe dat er financiële steunfondsen komen voor zorgmedewerkers die tijdens hun werk zijn getroffen door corona. Maar alleen om de eerste schade op te vangen. Als het misgaat op de werkvloer, moeten de werkgevers hun mensen schadeloosstellen.

Werkgever moet besmetting voorkomen
‘Om de schade op korte termijn op te vangen, kan een noodfonds helpen. Maar dat ontslaat de werkgever niet van zijn verplichting tot volledige schadeloosstelling’, zegt Elise Merlijn, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn. De werkgevers zijn verantwoordelijk voor het voorkómen van besmetting op de werkvloer, dus als het misgaat horen zij op te draaien voor de kosten en moeten zij hun mensen schadeloos stellen, vindt de vakbond. ​

Lang ziek, flinke financiële schade
Merlijn reageert op voorstellen om zogeheten coronafondsen op te zetten voor zorgpersoneel. Onder de getroffen mensen zijn relatief veel mensen uit de zorg. De kans is groot dat zij het virus hebben opgelopen op hun werk. Door langdurige ziekte en uitval kunnen zij flinke financiële schade lijden. In het uiterste geval hebben zij blijvende schade aan hun gezondheid. Hun inkomen kan tijdens de eerste twee ziektejaren zakken met 10% tot 30%. Voor de periode daarna is hun inkomenspositie helemaal onzeker.

Lees hier het volledige artikel.