De combinatie van mantelzorg, werk en privéleven kan leiden tot verminderd welzijn en gezondheidsproblemen. Ondersteuning bij het bewaken van een gezonde werk-privébalans, is voor werkende mantelzorgers niet vanzelfsprekend. Daarom is het belangrijk dat werknemer en werkgever hierover het gesprek aangaan, concludeert Eline Vos in haar promotieonderzoek. De ‘Participatieve Aanpak’ die Vos onderzocht, richt zich op het voeren van het goede gesprek en draagt bij aan meer ervaren steun van de leidinggevende. Mogelijk helpt dit ook op de langere termijn bij een betere werk-privébalans en het voorkomen van overbelasting.
Vos promoveerde 14 april 2025 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
In Nederland combineert 1 op de 4 werkenden, zo’n 1,8 miljoen mensen, hun werk met mantelzorgtaken. De verwachting is dat deze groep door de vergrijzing en het opschuiven van de pensioenleeftijd blijft groeien, blijkt uit de nieuwste Volksgezondheid Toekomstverkenning (VTV) van het RIVM. Zo zal het aantal 75-plussers dat mantelzorg nodig heeft tussen 2022 en 2050 meer dan verdubbelen naar 650.000.
Aanpak voor een goede balans
Vos verdiepte zich voor haar promotieonderzoek in de behoeften van werkende mantelzorgers en hoe deze ondersteuning geboden kan worden. Ze ontwikkelde de zogeheten Participatieve Aanpak voor werkende mantelzorgers, met bijbehorende toolkit. Deze aanpak kan de werknemer helpen om samen met de leidinggevende knelpunten aan te pakken én te voorkomen. In de aanpak is ook de inzet van een procesbegeleider belangrijk.
Lees hier het volledige artikel.