In 2020 daalde het totaal aantal gemelde maag-darm-infecties sterk ten opzichte van de jaren ervoor. De meldingen van norovirus en rotavirus namen vorig jaar het sterkste af, met respectievelijk 56% en 68% minder infecties dan in 2019.
Het lagere aantal infecties is waarschijnlijk een gevolg van de maatregelen en adviezen die tijdens de coronaepidemie golden zoals beperkingen op reizen, social distancing, het handen wassen en de sluiting van de horeca.
Voedselgerelateerde infecties namen ook af
Norovirus en rotavirus worden vooral van mens op mens overgedragen. Ook het aantal voedselgerelateerde infecties was lager, zoals besmettingen met de bacterie Salmonella of Campylobacter. Het aantal mensen dat ziek werd van de bacterie Listeria (listeriose) bleef hetzelfde. Deze bacterie kan vooral in (gerookte) vis, kaas en langer houdbare vleeswaren zitten.
Ook het aantal in Nederlandse opgelopen leptospirose (Ziekte van Weil) infecties was onveranderd. Leptospirose wordt vooral via contact met water en modder opgelopen.
Lees hier het volledige artikel.