Sterk bewerkte voeding nadelig voor hartpatiënten

Een hoge consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen gaat bij hartpatiënten gepaard met een verhoogd risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit Italiaans onderzoek onder bijna 1.200 hartpatiënten, die minimaal 10 jaar zijn gevolgd.

NOVA-indeling
De onderzoekers brachten de eetgewoonten van de hartpatiënten in kaart en keken daarbij naar het aandeel van sterk bewerkte voedingsmiddelen in de totale voedselconsumptie. Voor de indeling van voedingsmiddelen naar mate van bewerking gebruikten de onderzoekers de NOVA-indeling, die ook gebruikt wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties (FAO).

Bekende voorbeelden van sterk bewerkte voedingsmiddelen binnen NOVA zijn frisdrank, kant-en-klaarmaaltijden en fast food. De onderzoekers benadrukken dat de voedingswaarde geen invloed heeft op de indeling van voedingsmiddelen naar mate van bewerking. Ook voedingsmiddelen met een gezonde samenstelling kunnen sterk bewerkt zijn.

Lees hier het volledige artikel.