Door het kopen van sterk bewerkte voedingsmiddelen ben je over het algemeen goedkoper uit dan wanneer je onbewerkte of licht bewerkte producten koopt. Per 100 kilocalorieën zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen meer dan 55% goedkoper dan minimaal of onbewerkte voeding.
Dat berekende het Belgische Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Sciensano.
Prijzen gekoppeld aan consumptie
In de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, gebruikten de onderzoekers gegevens uit de Belgische nationale voedselconsumptiepeilling van 3146 mensen. De gemiddelde prijzen voor meer dan 2000 producten werden geregistreerd en gekoppeld aan het eetpatroon. De voedingsmiddelen werden ingedeeld op mate van bewerking met behulp van de NOVA-systematiek.
Ook werd het gemiddelde aandeel van calorieën van ultrabewerkte (NOVA groep 4) en minimaal- of onbewerkte voeding (NOVA groep 1) berekend.
Lees hier het volledige artikel.