Sinds eind jaren tachtig is een belangrijk doel van het preventiebeleid om de gezondheidsverschillen tussen de hoge en lage sociaaleconomische groepen te verkleinen. Maar nog steeds leven laagopgeleide vrouwen gemiddeld 5,4 jaar korter dan hoogopgeleide vrouwen, terwijl bij mannen het verschil zelfs 6,5 jaar bedraagt. Het verschil in jaren gezonde levensverwachting is nog veel groter: bij mannen 14,2 jaar en bij vrouwen 15,5 jaar.
Hoe dat komt kan het volgende voorbeeld duidelijk maken. Stel, de overheid ontmoedigt het roken met de volgende resultaten: onder mensen met een lage sociaaleconomische status (SES) daalt het percentage rokers van 35 naar 25 procent; onder mensen met een hoge SES daalt het percentage rokers van 25 naar 10 procent. Het aantal rokers is dus flink gedaald, en de kans dat mensen gezond oud worden is daarmee aanzienlijk gestegen.
Toch is het beleid bij nadere beschouwing geen succes: het verschil in percentage rokers tussen lage en hoge SES is namelijk gestegen van 10 naar 15 procent. Ergo, het verschil in kansen op gezond oud worden tussen lage en hoge SES is ook toegenomen.
Lees hier het volledige artikel.