Stel je doneert de organen van je overleden kind

Hoe fijn is het dan om een bedankbrief te krijgen.
Stel je voor. Een dierbare overlijdt plotseling en je ‘schenkt’ zijn/haar organen aan een ander. Hoe fijn is het dan dat je van de ontvanger een bedankbrief of kaartje krijgt. Dat kan veel troost bieden. Toch gebeurt dit naar schatting maar in 30 procent van de gevallen.

Willem Hordijk (orgaandonatiecoördinator, ODC) en Gerben van den Bosch (medisch maatschappelijk werk) van het Radboudumc hebben daarom een landelijk verbeterplan gemaakt. Hiervoor hebben ze – samen met Janneke Vervelde (ODC LUMC) – onlangs de LWTV-prijs gekregen.

Waarom hebben jullie dit verbeterplan gemaakt?
Gerben: ‘Stel je zoontje van acht overlijdt en je doneert zijn organen. Je staat iets kostbaars af om daarmee anderen te helpen. Wij vonden het zo absurd weinig, dat maar 30 procent van de nabestaanden een bedankbrief of kaart ontvangt van degene die het donororgaan heeft ontvangen. Terwijl het zo troostend kan zijn en waardevol bij de verwerking. Ook voor de ontvanger kan het opluchten om zo’n brief te schrijven. Als ik hen vraag hoe het voelt dat ze een nier hebben gekregen van een overleden donor, komen er vaak spontaan tranen. In zo’n brief kunnen zij laten zien hoe zeer zij meeleven en hoe belangrijk de donatie voor hún leven is.’

Lees hier het volledige artikel.