Leids UMC begint groot onderzoek.
Ruim 60 procent van de mensen die een amputatie ondergaan heeft er last van: chronische zenuwpijn die bijna verlammend werkt. Dat betekent dat er jaarlijks bijna 2000 mensen met deze klachten bij komen. Het Leids UMC begint daarom een grootschalig onderzoek om vast te stellen of een al bestaande behandeling deze pijn grotendeels kan voorkomen.
Neurochirurg en onderzoeksleider Justus Groen die deze operatieve behandeling al vaak heeft verricht, heeft goede ervaringen met deze methode. Hij verbindt de zenuwen die bij een amputatie worden doorgesneden aan een spier, bot of vet. De zenuw denkt dankzij deze verbinding weer een functie te hebben waardoor zenuw- en fantoompijnen niet voorkomen of beduidend minder.
Het probleem is dat deze operatie (nog) niet de standaard is bij amputaties. In principe worden de uiteinden van de doorgesneden zenuwen afgebonden of doorgebrand. Daardoor ontstaan zenuwlittekens in de stomp. Want een zenuw blijft zoeken naar connecties en veroorzaakt zo letsel aan omliggend weefsel met chronische pijn tot gevolg.
Lees hier het volledige artikel.