Patiënten met ernstig hartfalen waren tot voor kort ten dode opgeschreven wanneer medicijnen, pacemaker of interne defibrillator geen soelaas meer gaven. Slechts een harttransplantatie bood dan uitkomst, terwijl er een enorm tekort aan donorharten bestaat. Sinds kort is er nog een levensreddende behandeling: een steunhart.
Steunhart
Een elektrische pomp die het circuleren van het bloed van het verzwakte hart overneemt. Het implanteren van zo’n steunhart is zeer ingrijpend en kent nadelen. Maar het alternatief is overlijden.
Tot voor kort was het steunhart een tussenoplossing, om de patiënt in leven te houden tijdens het wachten op een donorhart. ,,Maar de laatste tijd verandert dat in Nederland’’, zegt cardioloog Rudolf de Boer. ,,In Amerika en Duitsland worden steunharten al veel meer toegepast’’, voegt cardioloog Kevin Damman toe, ,,maar nu wij een vergunning hebben voor ‘het steunhart als eindstation’ stijgt het aantal patiënten hier ook. Het steunhart is zeker niet ideaal maar een deel van de patiënten knapt er zo enorm van op en kan er eigenlijk zo goed mee leven, dat ze soms helemaal afzien van een transplantatie.’’
Het hart
Na tientallen jaren experimenteren met hartapparatuur is de medische industrie met iets gekomen dat echt werkt. Niet een hartpomp die het hart helemaal vervangt maar een die ondersteunt. Het hart blijft gewoon werken, maar krijgt aan de onderkant een buis die het bloed uit de linkerhartkamer zuigt.
Lees hier het volledige artikel.