Tekort aan verpleegkundigen. Door gebrek aan gespecialiseerd personeel hebben ziekenhuizen steeds vaker minder bedden. De nood is hoog.
Kinderarts Edmond Rings (Erasmus MC en LUMC) heeft het net in kaart gebracht: van de 108 Nederlandse intensivecarebedden voor kinderen zijn er sinds dinsdag nog 74 open. Want Amsterdam UMC heeft elf van zijn negentien bedden gesloten. En het is ook nog zomervakantie.
Rings rekent even snel: „Normaal zitten we in de zomer op 80 procent van de landelijke capaciteit, doordat artsen en verpleegkundigen op vakantie gaan. Maar nu zitten we dus op 68 procent. Dat betekent dat ouders van een ziek kind een stuk verder zullen moeten rijden.”
Het gaat dan om kinderen met acute benauwdheid, ernstige infecties, of die onder een auto zijn gekomen. Of chronisch zieke kinderen, bij wie meer organen tegelijk falen.
Van de week ging ook de IC voor kinderen op het Amsterdamse VU medisch centrum helemaal dicht; pas in september zullen er weer kinderen worden opgenomen. In Leiden, Den Haag, Groningen, Veldhoven en Emmen zijn er recent kinderbedden gesloten. Het gebeurt veel op de intensive care in academische ziekenhuizen, maar ook op gewone kinderafdelingen. De reden: te weinig gespecialiseerd personeel, vooral kinderverpleegkundigen.
Lees hier het volledige artikel.