Steeds minder tbc-patiënten in Nederland

In 2017 daalde het aantal tbc-patiënten in Nederland voor het eerst sinds de eerste registratie in 1950 onder de 800 tbc-patiënten (787). Dat is 11% minder dan in 2016. 463 tbc-patiënten hadden longtuberculose, waarvan 203 de meest besmettelijke vorm (open tuberculose). Bij de overige 324 patiënten presenteerde de tbc zich buiten de longen.

Dit blijkt uit de kerncijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bijna driekwart van de tbc-patiënten in Nederland is geboren in landen waar tuberculose veel voorkomt, zoals in Afrika en Azië. De behandeling van tbc bestaat uit een combinatie van verschillende soorten antibiotica. Bij elf patiënten was sprake van een ernstige vorm van resistentie tegen antibiotica.
Bij 1773 personen werd in 2017 een latente tuberculose-infectie gerapporteerd. Dat betekent dat je wel besmet bent geraakt met de tbc-bacterie maar niet ziek bent.

Wat is tuberculose?
Tuberculose is een meldingsplichtige infectieziekte die door een bacterie wordt veroorzaakt. Mensen kunnen de bacterie lang bij zich dragen zonder er ziek van te worden (latente tbc-infectie). Later kan de ziekte alsnog optreden. Asielzoekers en immigranten uit landen waar tbc veel voorkomt, worden bij binnenkomst in Nederland gescreend op de ziekte.

Lees hier het volledige artikel.