Het gebruik van opiaten is in Nederland tussen 2013 en 2017 flink gestegen. Daarmee nam ook het aantal ziekenhuisopnames en doden door een overdosis van deze sterke pijnstillers toe. Een gevaarlijke ontwikkeling, waarschuwen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Network Open.
Uit een analyse van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat het gebruik van opiaten, zoals morfine(pleisters) en oxycodon, sterk is gestegen. In 2013 gebruikte 4,9 procent van de Nederlanders zo’n sterke pijnstiller, vergeleken met 6 procent in 2017. Het aantal ziekenhuisopnames door een opiaat-overdosis in dezelfde periode nam toe van 1537 tot 2236. Ook het aantal doden steeg: van 139 in 2013 tot 211 in 2017. De onderzoekers zagen dat vooral ouderen, vrouwen, laagopgeleiden en mensen met een slechte gezondheid opiaten voorgeschreven kregen.
Ademstilstand en de dood
Dit is een verontrustend beeld, vinden de onderzoekers. “Opiaten zijn geen paracetamolletjes. Ze zijn zowel lichamelijk als geestelijk erg verslavend en kunnen bij een overdosis leiden tot een ademstilstand en de dood”, legt anesthesioloog-epidemioloog Eveline van Dorp uit.
Lees hier het volledige artikel.