Op de afdeling interventieradiologie van het UMC Utrecht neemt het aantal patiënten toe. Het zijn vaak patiënten met kanker of vaatziekten die op de wachtlijst voor een operatie staan. Door het tekort aan OK-collega’s is de capaciteit beperkt. Daardoor zijn de wachttijden soms lang. Opereren zonder snijden – interventieradiologie – is voor deze patiënten én de zorg een uitkomst.
De patiënten die op de afdeling interventieradiologie komen, zijn steeds meer patiënten die normaal gesproken niet door interventieradiologen gezien worden.
Irene van der Schaaf, interventieradioloog licht toe: “We zien een verschuiving van patiënten die normaliter geopereerd worden op de OK, naar opereren zonder snijden. Bij interventieradiologie behandelen we ‘minimaal invasief’. Dat betekent dat we met bijvoorbeeld een katheter of naald via de huid afwijkingen in de bloedvaten of kanker kunnen behandelen. Met behulp van een CT-scan, röntgenstralen of een echografie kunnen we afwijkingen in het lichaam in beeld brengen, en aan de hand van de real-time beelden dus ook behandelen.”
Lees hier het volledige artikel.