Moedervlekken verschijnen vooral tijdens de kindertijd of adolescentie, maar kunnen eigenlijk op elke leeftijd ontstaan. Zo kan het goed zijn dat je steeds meer moedervlekken opmerkt naarmate je ouder wordt. Hoe komt dat? En zijn ze onschuldig of potentieel gevaarlijk?
Hoe verschijnen moedervlekken?
Een moedervlek, of nevus, is een klein stukje huid dat een hogere concentratie melanocyten bevat. Melanocyten zijn de cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van huidpigmenten die melanine worden genoemd.
Ze beginnen te verschijnen in de kindertijd. Eenmaal gevormd verdwijnen moedervlekken nooit, maar kunnen ze lichter, donkerder, verhevener of vleziger worden.
Waarom verschijnen moedervlekken plotseling?
Onderzoekers weten niet precies waarom moedervlekken plotseling op volwassen leeftijd verschijnen. Maar bepaalde factoren kunnen deze veranderingen verklaren:
- Een kleine moedervlek die groot wordt. Moedervlekken die tijdens de kindertijd verschijnen, groeien vaak evenredig met de groei van het lichaam. Met de leeftijd kunnen ze ook donkerder worden. Bij sommige mensen blijven de moedervlekken zich hun hele leven ontwikkelen. Het is dus mogelijk dat kleine moedervlekken – die je nooit eerder zijn opgevallen – zo groot worden dat ze van de ene dag op de andere je aandacht trekken.
- UV-stralen: UV-stralen van de zon of zonnebank zijn een veel voorkomende oorzaak van het plotseling verschijnen van moedervlekken. Bij blootstelling aan UV-licht produceren melanocyten melanine (een beschermend pigment dat de huid donkerder maakt) en klonteren samen om moedervlekken te vormen. Dit fenomeen treft vooral mensen met een lichte huid. Na een langere periode in de zon kun je merken dat er nieuwe moedervlekken zijn ontstaan of dat bestaande moedervlekken donkerder zijn geworden.
Lees hier het volledige artikel.