Steeds meer behandelopties voor een borstreconstructie

Dag van de plastische chirurgie in het teken van Breast Reconstruction Awareness Day.
Woensdag 21 oktober stond internationaal in het teken van Breast Reconstruction Awareness Day. Door het land heen besteden ziekenhuizen daarom aandacht aan de huidige mogelijkheden als het gaat om borstreconstructies.

Ook het Maastricht UMC+ draagt zijn steentje bij. Plastisch chirurg Andrzej Piatkowski en oncologisch chirurg Esther Heuts gingen in gesprek met drie patiënten met ieder een eigen persoonlijk verhaal.

In 2019 kregen ongeveer 17.000 mensen de diagnose borstkanker. Voor een derde van hen betekent dit dat zij tijdens de behandeling een borst verliezen. Tegenwoordig is er een breed scala aan technieken voorhanden om na een amputatie een borst te reconstrueren. Alleen al in het Maastricht UMC+ worden er meer dan 250 borstreconstructies op jaarbasis uitgevoerd.

Eigen weefsel
In principe zijn er drie groepen behandelmethoden te onderscheiden. Op de eerste plaats is een reconstructie mogelijk met eigen weefsel. Dat wordt bijvoorbeeld weg gehaald van de buik of van de bovenbenen en getransporteerd naar de plek van de geamputeerde borst. Een operatie die een nauw samenspel vergt tussen chirurg en plastisch chirurg. De techniek is dusdanig ontwikkeld dat bij deze reconstructie ook een zenuw meegenomen kan worden van het te transplanteren weefsel. Daarmee kan (deels) het gevoel in de gereconstrueerde borst worden terug gegeven.

Lees hier het volledige artikel.