Er komen steeds meer mensen met dementie bij in Nederland. In 2040 zal het totaal op een half miljoen mensen liggen, verwacht Alzheimer Nederland. Een oplossing vinden waarmee de aandoening kan worden voorkomen of genezen is belangrijker dan ooit.
Ook moeten mensen met dementie een zo goed mogelijk leven hebben. Maar de complexiteit van de ziekte maakt dit alles tot een grote uitdaging.
Een op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is dat een op de drie, tegenover een op de zeven mannen. In totaal hebben 290.000 mensen in Nederland dementie. Alzheimer Nederland, een stichting die zich inzet voor onder meer een dementievriendelijke samenleving, verwacht dat dit aantal als gevolg van de vergrijzing explosief zal toenemen tot een half miljoen in 2040.
Tijdens de collecteweek, die van 7 tot 13 november loopt, hoopt Alzheimer Nederland geld op te halen om meer onderzoek te kunnen doen naar de ziekte. ,,Onze slogan is ‘Stop dementie’, daar willen we naartoe. Voor veel ziekten heeft onderzoek al het verschil gemaakt. Maar historisch gezien loopt dementie daarop wat achter”, zegt Dinant Bekkenkamp, teamleider wetenschappelijk onderzoek bij Alzheimer Nederland. ,,Het is ook een moeilijk thema. Dementie zit in je brein en je kunt daar niet zomaar een stukje af halen om te onderzoeken.”
Lees hier het volledige artikel.