Binnen 2 jaar zal het behandellandschap van gewichtsverlagende medicatie er compleet anders uitzien. Dat verwacht prof. dr. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog aan Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Tijdens het Nationale Voedingscongres op 14 maart in Veenendaal, liet ze zien welke nieuwe middelen eraan komen. ‘De resultaten komen steeds dichter in de buurt van die van bariatrische chirurgie.’
Geen wondermiddelen
Een gezonde leefstijl is de basis van de behandeling van obesitas, zo benadrukte Van Rossum tijdens haar presentatie. Met een gecombineerde leefstijlinterventie is het gewichtsverlies na een jaar gemiddeld 3,5 procent. Pas als leefstijl onvoldoende effect sorteert, kan gewichtsverlagende medicatie worden overwogen. Dat zijn geen wondermiddelen, maar hulpmiddelen, die waarschijnlijk levenslang gebruikt moeten worden.
Mysimba en Saxenda
Van Rossum liet een mooi overzicht zien van de verschillende generaties gewichtsverlagende medicatie. De 1e generatie bestond uit orlistat (Xenical/Alli), wat gepaard ging met bijwerkingen als een vettige ontlasting. Momenteel wordt de 2e generatie gewichtsverlagende medicatie – liraglutide (Saxenda) en naltrexon/bupropion (Mysimba) – vergoed in de basisverzekering. Van Rossum vertelde dat deze medicatie effectief is bij de meerderheid van de mensen met obesitas. Zo heeft ruim de helft minimaal 5 procent gewichtsverlies na 1 jaar en circa 1 op de 3 heeft zelfs 10 procent gewichtsverlies na 1 jaar.
Lees hier het volledige artikel.