Steeds bang voor enge ziektes? Zo leer je ermee omgaan

Denk je bij keelpijn meteen aan kanker, vrees je dat elk moedervlekje een melanoom is en dat je een infarct krijg als je hart een keer overslaat? Dan kan het zijn dat je last hebt van hypochondrie, ook wel ziekteangststoornis genoemd.

“Mensen die last hebben van ziekteangst, zijn zich heel erg van hun lichaam bewust.”

Tegenwoordig noemen we het geen hypochondrie meer maar een ziekteangststoornis. “De term hypochondrie wordt als stigmatiserend gezien”, zegt Anja Greeven, directeur Zorg bij NiceDay, cognitief gedragstherapeut en gz-psycholoog in opleiding. “Het suggereert dat de lichamelijke symptomen ‘onecht’ en ‘onoprecht’ zijn, en voornamelijk het product van een fantasierijke geest.”

Iedereen maakt zich weleens zorgen over een verdachte moedervlek, en daarom wordt de diagnose ziekteangststoornis pas na een periode van tenminste zes maanden gesteld. Greeven: “Volgens de nieuwste versie van de DSM, het handboek van psychische stoornissen, moet je dan ‘abnormale gedragingen en gevoelens als reactie op lichamelijke klachten” hebben.”

“Ziekteangst kan ontstaan als jij of een familie ernstig ziek is geweest. Of als je er veel informatie over krijgt via de media”. Anja Greeven, cognitief gedragstherapeut

Lees hier het volledige artikel.