Ruim 30 grote gemeenten willen van het Rijk voldoende ruimte krijgen om de zorg zelf te organiseren. De gemeenten zijn bang dat de Tweede Kamer en het kabinet te veel ‘kokers en schotten’ gaan oprichten, waardoor de ‘gewenste decentralisatie in het sociale domein’ al bij voorbaat dreigt te mislukken.
Dat schrijft Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Stedennetwerk-G32 donderdag in een brief aan de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken. De commissie praat volgende week over de verschillende verantwoordelijkheden rond de decentralisatie, die op 1 januari 2015 een feit moet zijn. Er lijken nu al problemen te ontstaan rond jeugdzorg en thuishulp, zodat er geluiden klinken om in die zaken toch landelijk een vinger in de pap te houden.
‘Wij als gemeenten kunnen de zorg beter en goedkoper organiseren, als we daarvoor de ruimte krijgen. Onze wijkteams kunnen met eigen inwoners afspraken maken over hun problemen en de oplossingen daarvoor, maar dan moeten ze niet gehinderd worden door niet-effectieve eisen of loketten van bovenaf. We zijn vast en zeker niet precies op 1 januari 2015 klaar. Wij zien dit proces als een zoektocht die doorgaat. Dan kloppen we weer aan’, aldus Bruls in zijn brief.
In het Stedennetwerk-G32 zijn alle grote gemeenten van Nederland vertegenwoordigd, met uitzondering van de G4: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
Bron: Medisch contact/Artsennet