Startsein programma Translationeel Onderzoek

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en ZonMw (overheidsinstantie die gezondheidsonderzoek financiert) geven op 31 mei het startsein voor de gezamenlijke subsidieronde van het programma Translationeel Onderzoek. Doel van dit onderzoeksprogramma is het versnellen van de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar toepassingen waar patiënten direct baat bij hebben. Het Reumafonds is één van de deelnemende gezondheidsfondsen.

Door de krachten te bundelen zorgen de samenwerkende partijen ervoor dat beschikbare middelen efficiënter worden ingezet.
Het programma Translationeel Onderzoek wordt gefinancierd en uitgevoerd door de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), ZonMw en 8 gezondheidsfondsen. Behalve het Reumafonds zijn dit: Aids Fonds, Epilepsiefonds, Hersenstichting Nederland, KWF Kankerbestrijding, Longfonds (voorheen Astma Fonds), Nederlandse Brandwonden Stichting en de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting.

Patiënten participatie
Alle betrokken partijen vinden participatie van patiënten van groot belang. Binnen het programma krijgt patiëntenparticipatie dan ook een centrale rol. Een panel ervaringsdeskundigen, zoals vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties, wordt geraadpleegd tijdens de beoordeling van relevantie van de projectideeën en uitgewerkte subsidieaanvragen. De expertise van de cofinancierende fondsen en ZonMw wordt hierbij gebruikt. Projectleiders kunnen participatie van patiënten vormgeven, door hen waar mogelijk als partners te betrekken.

Doelstellingen programma
Het doel van het Programma Translationeel onderzoek is het versnellen van de overgang van preklinisch naar klinisch onderzoek. De onderwerpen beslaan de volle breedte van het medisch -, preventie – en zorgonderzoek maar zijn beperkt tot de aandachtsgebieden van de deelnemende fondsen.

Bij het Reumafonds zijn deze aandachtsgebieden: artrose, reumatoïde artritis, Bechterew, Sjögren, JIA. Belangrijk is dat het gaat om een vertaling van preklinische onderzoeksresultaten (producten) naar onderzoek in mensen naar werkzaamheid of veiligheid van deze producten. Meer informatie vindt u op:

www.zonmw.nl/subsidiekalender. De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen voor projectvoorstellen is 11 september 2013, 15.00 uur.

Het Reumafonds en translationeel onderzoek
Het Reumafonds stimuleert het translationeel onderzoek op meerdere manieren. Het fonds was de eerste financier van het Eureka Instituut. Daarnaast heeft het fonds in 2013 een derde onderzoeksronde ingesteld, ook specifiek gericht op translationeel onderzoek, waarvoor nog tot 3 juni aanvragen kunnen worden ingediend.

Bron: Reumafonds