Onderzoeksinstituut Nivel start samen met Amsterdam UMC en diverse andere partijen een tweejarig onderzoek naar de implementatie van een afbouwmethode voor antidepressiva in de eerstelijnszorg. Deze afbouwmethode wordt op dit moment alleen aangeboden via een afbouwpoli in de tweedelijnszorg bij GGZ in Geest.
In Nederland gebruiken jaarlijks ongeveer 1,2 miljoen mensen antidepressiva. Ieder jaar stopt een flink deel van hen met deze medicatie, wat soms lastig kan zijn. Daarom is goede en toegankelijke begeleiding bij het afbouwen of stoppen van antidepressiva belangrijk. Eerstelijns zorgverleners worden opgeroepen mee te doen aan het onderzoek.
Antidepressiva helpen mensen met klachten als depressie of angst. Als deze klachten verdwijnen, kan iemand wellicht de medicatie afbouwen of zelfs helemaal stoppen. Het afbouwen van deze medicijnen leidt soms tot onttrekkingsverschijnselen zoals onrust, grieperig voelen of een brandend of prikkend gevoel aan de huid. Ontrekkingsverschijnselen kunnen soms ook lijken op de klachten waar iemand oorspronkelijk last van had, zoals angst en stemmingswisselingen. Goede begeleiding bij het afbouwen van de medicatie is daarom zeer belangrijk.
Lees hier het volledige artikel.