Per 1 januari aanstaande start de afdeling IQ healthcare van het UMC St Radboud met een onderzoek naar de effecten van de inzet van Physician Assistants in de Nederlandse gezondheidszorg.
Rond de afgelopen eeuwwisseling zijn in Nederland de eerste Physician Assistants (PA’s) aan het werk gegaan. Dit zijn professionals in de gezondheidszorg die taken van artsen overnemen. Momenteel zijn er circa 730 werkzaam, waarvan een deel nog in opleiding. Ze voeren hun werkzaamheden uit onder toezicht van een (huis)arts of specialist. De meesten werken in een ziekenhuis. De masteropleiding Pysician Assistant wordt aangeboden door vijf Nederlandse hbo-instellingen en is toegankelijk voor mensen met een bachelor in een zorgdomein, zoals verpleegkunde of fysiotherapie.
Onlangs heeft het parlement een wetswijziging aangenomen die PA’s meer bevoegdheden geeft om zelfstandig medische handelingen te verrichten. Dit zijn bijvoorbeeld eenvoudige chirurgische ingrepen of het voorschrijven van medicijnen.
Het idee achter het inschakelen van PA’s in de gezondheidszorg is, dat hun inzet kostenbesparend en effectief is. In de Verenigde Staten, waar zij vooral werken in de eerste lijn, blijkt uit onderzoek dat het model daar inderdaad goed werkt. Maar in Nederland heeft nog geen evaluatie van het PA-model plaatsgevonden.
Zo’n evaluatie gaat de afdeling IQ healthcare van het UMC St Radboud nu uitvoeren. Het onderzoek richt zich op PA’s die werkzaam zijn als zaalarts in een ziekenhuis. De onderzoekers vergelijken de zorg op twintig afdelingen met een PA als zaalarts, met de zorg op twintig soortgelijke afdelingen zonder PA. Het onderzoek zal in meerdere ziekenhuizen plaatsvinden. Naast de doelmatigheid van zorg worden de veiligheid, kwaliteit en continuïteit van de zorg en de tevredenheid van patiënten en ziekenhuismedewerkers gemeten.
Het onderzoek, in samenwerking met de Hogeschool Arnhem Nijmegen, de Hanzehogeschool Groningen, InHolland Hogeschool en de beroepsvereniging NAPA, duurt vier jaar. ZonMw, een overheidsorganisatie die gezondheidsonderzoek financiert, steekt er 460 duizend euro in en heeft de studieopzet bovendien als excellent beoordeeld.
Bron: persbericht UMC St.Radboud