Start bijzonder project: In voor beter, leven in vrijheid

Optimale vrijheid voor zorgvragers in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg. Het VWS project ‘In voor beter, leven in vrijheid’ is gestart!

Met de ondertekening van de deelnameovereenkomst hebben bestuurders van de deelnemende zorgorganisaties dinsdagavond 8 april 2014 het startschot gegeven aan het bijzondere project ‘In voor beter, leven in vrijheid’.

Zeven organisaties doen mee aan het traject om optimale vrijheid te bieden aan mensen die zorg en ondersteuning krijgen van een ouderen- of gehandicaptenorganisatie. Het ministerie van VWS is initiatiefnemer en opdrachtgever van het programma, Vilans begeleidt de opzet, uitvoering en verantwoording van de resultaten.

Visie op vrijheid

De belangstelling rond leven in vrijheid vanuit organisaties in de langdurende zorg is groot en onderstreept de behoefte van het veld aan kennis en handvatten rond vernieuwing en verbetering op dit thema. Er is al veel verbeterd op het gebied van terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen, toch zijn er verbeterpunten. Het traject brengt een brede visie op vrijheid van de hele organisatie in de praktijk. Deze visie moet congruent en consequent invulling krijgen in alle lagen van de organisatie: van de raad van bestuur tot de receptionist, van de vrijwilliger tot de behandelaar. De deelnemende organisatie realiseert in 12 maanden een duurzame verandering waarin de behoeften en wensen van de cliënt rond het thema leven in vrijheid centraal staan. Professionals krijgen inzicht in afwegingen, dilemma’s, alternatieven en handelingsmogelijkheden om cliëntgerichte zorg op een vrijere manier vorm te geven. Zij staan daarbij náást de cliënt en diens familie of netwerk en richten de zorg en ondersteuning in vanuit zijn perspectief en behoeften.

Coaches en masterclasses

Jennie Mast, projectleider van ‘In voor beter, leven in vrijheid’: “Elke organisatie krijgt een traject op maat dat aansluit bij de eigen keuzes en strategie. Een coach adviseert en ondersteunt een projectteam uit de organisatie om een organisatiebrede verandering op gang te brengen of verder te brengen. Gezamenlijk bepalen ze hoe dit het beste kan gebeuren op de verschillende niveaus in de organisatie. Daarnaast ontmoeten de deelnemers elkaar in masterclasses waar ze leren van elkaar, elkaar inspireren, en tips en tools aangereikt krijgen. Deelnemende organisaties vervullen met dit project een voorbeeldfunctie voor de hele sector.” Henk Nies, lid raad van bestuur van Vilans, beschreef dinsdag de transitie die gaande is over het denken over gezondheid en eigen regie van de cliënt. Nies: “Deze ontwikkeling biedt ruimte voor professionals om samen met de cliënt op te trekken en met elkaar te werken aan veiligheid, kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven.”

Lees hier het volledige artikel.