Stamcellen zijn hot en de toepassingen lijken wel eindeloos. Twee onderzoeksgroepen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan proberen een bepaald type stamcellen te gebruiken bij longemfyseem en bij niertransplantaties. Ze kregen hiervoor opgeteld 1,4 miljoen euro subsidie van wetenschapsfinancier ZonMw.
Bij patiënten met de chronische ziekte longemfyseem gaan de longblaasjes kapot. Dat is nu juist de plek waar zuurstof wordt opgenomen in het bloed, dus door de schade worden patiënten erg benauwd. “Momenteel kunnen we deze symptomen wel bestrijden, maar de longblaasjes kunnen we nog niet herstellen”, legt LUMC-longarts Jan Stolk uit. Een team van wetenschappers van het LUMC, VUmc en het Erasmus MC, onder leiding van Stolk, hoopt daar met hun onderzoek verandering in te brengen.
Cellen uit beenmerg van patiënt
In de studie waarvoor ze zeven ton subsidie kregen, maken ze gebruik van cellen uit het beenmerg van de patiënt zelf. Stolk: “Van deze cellen weten we dat ze de activiteit van het immuunsysteem beïnvloeden en kunnen bijdragen aan het herstel van weefsel.” Dat komt goed van pas, want de schade aan de longblaasjes is het gevolg van een ontsteking. Deze ontsteking ontstaat vaak door roken, maar blijft bestaan nadat patiënten stoppen met roken. “Door patiënten met longemfyseem die minimaal zes maanden zijn gestopt met roken, te injecteren met hun eigen beenmergcellen hopen we de ontsteking te remmen en daarmee de longblaasjes de kans te geven zich te herstellen”, aldus Stolk.
Lees hier het volledige artikel.