Staatssecretaris broedt op herstelplan na pgb-chaos

Samen met ketenpartners werkt Van Rijn aan een herstelplan om de chaos rond uitbetaling van pgb’s te herstellen. Het plan moet medio maart in uitvoering gaan. Het herstelplan is nodig omdat een aantal controles zijn opgeschort om tijdige betalingen uit te voeren aan budgethouders. Niet van elke budgethouder is namelijk een zorgcontract bekend, andere budgethouders hebben een voorlopig budget ontvangen. Daardoor kan het zijn dat budgetten op jaarbasis te hoog of te laag uitvallen. Ook zijn gegevens in het portaal Mijnpgb niet altijd juist, waardoor gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars niet altijd over de juiste gegevens beschikken. Van Rijn begrijpt dat de ontstane problemen onvermijdelijk waren, maar de registratie moet volgens hem wel weer zo snel mogelijk op orde komen.

Herstelplan
Onder leiding van VWS werken de betrokken partijen aan een herstelplan. Dit plan beschrijft de benodigde herstelacties, de prioritering daarin, de wijze waarop omgegaan wordt met de effecten voor de budgethouders en hoe hierover met budgethouders zal worden gecommuniceerd. Daartoe wordt een specifiek communicatietraject opgezet. Van Rijn verwacht dat medio maart het plan in werking kan treden. ‘Tot die tijd zal de bestaande werkwijze, die gericht is op een adequate afhandeling van declaraties en een tijdige uitbetaling van maandloners, worden geconsolideerd.’

Verbeteringen systeem
Tijdens een plenair debat op 4 februari beloofde Van Rijn structurele verbeteringen aan het pgb-systeem. Daarbij staat een uitvoeringstoets centraal met drie kernvragen:

  • Wat zijn – gegeven de huidige stand van zaken – de gewenste verbeteringen?
  • Hoe is deze eindsituatie gefaseerd te realiseren?
  • Wat is daarvoor (financieel) nodig?

Aspecten die bij de toets worden betrokken zijn de gebruiksvriendelijkheid voor de budgethouder, de werkprocessen bij de ketenpartners, de gegevensstroom, de governance en het beheer. Langs bovenvermelde drie kernvragen zal ik samen met Per Saldo, ZN, VNG en de SVB zo spoedig mogelijk een onderzoeksopdracht opstellen. Ik verwacht de resultaten van deze onderzoeksopdracht voor de zomer. Mocht tijdens het formuleren van de opdracht blijken dat zaken direct moeten en kunnen worden aangepakt, zal daartoe ook meteen actie worden ondernomen.

Lees hier het volledige artikel.