Bij een patiënt die stopt met eten en drinken kan een delier ontstaan. Volgens bestaande richtlijnen mag een arts de patiënt in dat stadium (nog) niet sederen om het lijden te verlichten. Een aanvulling van die richtlijnen zou op zijn plaats zijn.
Dit vindt emeritus hoogleraar ethiek Govert den Hartogh.
Als oude mensen besluiten een eind aan hun leven te maken, hebben ze praktisch altijd één mogelijkheid tot hun beschikking om dat plan te realiseren: stoppen met eten en drinken. Al spoedig maakt het lichaam dan ketonlichamen aan die een pijnstillend effect hebben, en na enkele dagen endorfines die een euforisch gevoel geven. Het hongergevoel is dan al verdwenen.
Vervolgens treedt een nierfunctiestoornis op die tot een niet onaangename vorm van sufheid leidt, vaak onderbroken door heldere momenten. Dorstgevoel wordt voornamelijk veroorzaakt door uitdroging van de slijmvliezen van de mond. Mondbevochtiging kan dit bestrijden. Al met al is dit bij een goede voorbereiding en begeleiding voor ouderen een humane vorm van levensbeëindiging, die de familie ook bijna altijd zo ervaart.
Lees hier het volledige artikel.