Het is de trend onder arbodiensten: een gezonde leefstijl stimuleren bij het personeel om het ziekteverzuim te laten dalen. Maar het effect blijkt minimaal.
Inzetten op de gezondheid van werknemers levert de werkgever bijzonder weinig geldbesparing op. Preventieve maatregelen zijn een kostenpost maar hebben slechts een klein effect op het ziekteverzuim. De positieve gevolgen van gezond leven treden vooral op als mensen al met pensioen zijn. Dat stelt Allard van der Beek, hoogleraar epidemiologie van arbeid en gezondheid.
“Personeel stimuleren om meer te bewegen, gezonder te eten, of een cursus mindfulness te volgen; de werkgever heeft er weinig aan”, zegt Van der Beek. Hij is het hoofd van de afdeling sociale geneeskunde bij VU medisch centrum in Amsterdam en begeleidt al tien jaar onderzoeken naar kosten en baten van de bedrijfsgezondheidszorg.
Beter de roltrap wegdoen
“Bij leefstijlinterventies zie je dat werknemers gemiddeld een kilo of soms twee afvallen door te sporten en vaker fruit te eten. Maar dat leidt niet direct tot een lager ziekteverzuim. En als de begeleiding stopt, zitten de kilo’s er ook vaak snel weer aan. Daarom is het beter om de omgeving aan te passen, zoals de roltrap eruit, waardoor werknemers de trap wel moeten nemen. Dat geeft op langere termijn meer resultaat.”
Lees hier het volledige artikel.