Elke week stellen *we (*nu.nl) een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: Ik heb zomaar een arm gebroken, heb ik broze botten? Endocrinoloog dr. Natasha Appelman-Dijkstra: “Een op de drie vrouwen en een op de vijf mannen heeft osteoporose. Maar veel mensen weten het niet.”
Wat is osteoporose precies?
“Osteoporose ontstaat door botafbraak. De botten verliezen massa en structuur. Met als gevolg: broze botten die snel breken of een ingezakte wervelkolom. Het wordt ook wel botontkalking genoemd.”
Hoe weet je of je het hebt?
“Je merkt er niets van zolang je niks breekt. ‘Zomaar’ iets breken kan normaal gesproken niet. Het is een indicatie dat er meer aan de hand kan zijn. In de richtlijn voor botbreuken staat dat iedereen boven de vijftig die iets breekt, moet worden onderzocht op osteoporose. Dat kan met een bloedtest en een botdichtheidsmeting. Maar uit onderzoek blijkt dat dit nog steeds maar bij 30 tot 40 procent van de mensen daadwerkelijk gebeurt.”
“Vraag altijd aan de arts of specialist of er wellicht sprake is van botontkalking. Ook als die arts er zelf niet over begint.”
Lees hier het volledige artikel.