Lig je te slapen in je bed, schiet de pijn door je kuiten. Of een plotselinge krampscheut kruipt erin na een stevige sportsessie. Vervelend, maar het is in veel gevallen te voorkomen. Experts vertellen hoe kuitkramp ontstaat én hoe je ermee omgaat.
Wil je een spier bewegen, dan geven je hersenen een elektrisch signaaltje via het ruggenmerg en zenuwen door. Spant de spier zich aan zonder dat jij daar zeggenschap over hebt, dan krijg je een krampscheut. Zo’n onwillekeurige aanspanning is behoorlijk vervelend, omdat het onder andere de nachtrust flink verstoord.
Wat zijn eigenlijk de bekendste oorzaken van kuitkrampen? We (journalist van het AD) zetten ze voor je op een rijtje:
Vochttekort is een bekende oorzaak
Een verstoring in de vochtbalans is een heel bekende oorzaak van een ongewenste samentrekking in je kuit, legt neuroloog Nicol Voermans van het Radboudumc uit. Dat kan dus komen doordat je te weinig water drinkt, maar ook door alcoholgebruik. Alcohol zorgt ervoor dat de nieren meer urine vormen omdat ze minder in staat zijn de urine te concentreren.
,,Let op: je vochthuishouding is al van slag als je een nacht op stap gaat en een paar drankjes nuttigt. Je spieren kunnen hier tijdens het slapen al op reageren.”
Lees hier het volledige artikel.