Soorten pigmentvlekken: witte, bruine en rode vlekken op de huid

Pigmentvlekken ontstaan door een onregelmatige productie van melanine, het bruine of roodachtige pigment in de huid. Blootstelling aan de zon is een belangrijke trigger voor het ontstaan van pigmentvlekken, maar pigmentstoornissen kunnen ook aangeboren of leeftijdsgebonden zijn.

Soorten pigmentstoornissen
Grofweg zijn er drie soorten pigmentatiestoornissen:
1-Hyperpigmentatie is een veel voorkomende aandoening die sommige delen van de huid donkerder maakt dan andere, door een teveel aan pigment.

2-Hypopigmentatie is net het tegenovergestelde, een tekort aan pigment dus, waardoor er wittere vlekken op de huid ontstaan.

3-Bij depigmentatie is er helemaal geen pigment, wat ook resulteert in witte vlekken.

We zetten de meest voorkomende pigmentvlekken op een rij.

  • Zwangerschapsmasker (melasma): donkere, grillige vlekken in het gezicht. Hormoonschommelingen liggen aan de basis van de hyperpigmentatie.
  • Ouderdomsvlekken of levervlekken, ook wel zonnevlekken of lentigo solaris genoemd, zijn lichtbruine vlekken die ontstaan door blootstelling aan de zon. Deze vlekken verschijnen op latere leeftijd, en komen vooral voor op het decolleté, de handen, armen en het gezicht.
  • Post-inflammatoire hyperpigmentatie: onscherpe bruine vlekken die opduiken op de plaats waar de huid beschadigd werd, bijvoorbeeld na puistjes, een brandwonde, eczeem of psoriasis.

Lees hier het volledige artikel.