Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Europa. Eén Belg op vijf krijgt voor zijn 75ste een vorm van huidkanker. Schadelijke UV-blootstelling vermijden, is de sleutel om je kans op huidkanker te verkleinen. Dat betekent: onnodige blootstelling aan de zon vermijden, je huid insmeren met zonnecrème en beschermende kleding dragen.
Huidkanker kan bij iedereen en op elke leeftijd voorkomen. Het komt het meest voor bij mensen ouder dan 50 jaar of bij mensen met een langdurige en/of intense zonblootstelling. Door de tekens van huidkanker te kennen en regelmatig zelfonderzoek van je huid te doen, kan je beginnende verdachte letsels ontdekken en behandelen voordat ze ernstiger worden. Huidkanker is te behandelen als het vroegtijdig ontdekt wordt. Als je een vlek hebt die er verdacht uitziet, raadpleeg dan je arts.
- Melanoom
Dit is de minst voorkomende vorm van huidkanker (8%), maar wel de gevaarlijkste want deze kan uitzaaien. In vergelijking met de baso- en spinocellulaire carcinomen komen melanomen vaker voor in jongere leeftijdsgroepen. Ze zien eruit als gepigmenteerde vlekken. Deze vlekken kunnen donkerder worden of onregelmatige randen ontwikkelen, vaak met verschillende kleuren en dit kan in een tijdspanne van weken tot maanden gebeuren. De vlekken kunnen ook beginnen als een rozerode bobbel zonder pigment, deze groeien meestal sneller. Onmiddellijke behandeling is noodzakelijk.
Lees hier het volledige artikel.