Je voelt je ziek, maar de dokter weet niet wat het is. De specialist kan ook niets vinden. Dan is de kans groot dat je lijdt aan zogeheten functionele klachten.
In gesprek met medisch bioloog Judith Rosmalen en neuroloog Marina de Koning- Tijssen van het UMCG.
De dokter weet toch alles? Hij heeft er voor doorgeleerd. Ben je ziek, dan ga je naar het spreekuur, waar een diagnose wordt gesteld, een medicijn voorgeschreven en de klacht verdwijnt. Denk je.
Maar de dokter weet niet alles. Hij kan doorverwijzen naar het ziekenhuis, maar ook daar moeten ze geregeld het antwoord schuldig blijven. Er is een kans dat de patiënt teleurgesteld en ongerust de spreekkamer of polikliniek moet verlaten, omdat zijn klachten niet begrepen worden.
Solk
En die kans is best groot: in ongeveer de helft van het aantal huisartsbezoeken wordt er geen verklaring gevonden. Op de polikliniek interne geneeskunde van het UMCG kan bij twee van de drie patiënten geen diagnose gesteld worden. Zij behoren tot de groep mensen die lijdt aan onbegrepen ziekten, in medische termen: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten, in Nederland ook wel Solk, of ‘functionele klachten’ genoemd.
Lees hier het volledige artikel.