Bijna 60 jaar geleden legde de Spanjaard Alfonso Caycedo de eerste grondslagen voor de sofrologie. Deze neuropsychiater had zich geschoold in westerse geneeskunde, psychologie en daarnaast nog verdiept in yoga, meditatie, hypnose en oosterse geneeskunde. Caycedo ontwikkelde uiteindelijk een klinische methode, gericht op het positieve in je leven, die je zowel fysiek als mentaal stressweerbaar maakt.
Annick Hoefnagels, docent-sofroloog en bestuurslid van de Vereniging van Caycediaanse Sofrologen, geeft een woordje uitleg.
Wat is sofrologie?
“Bij sofrologie is er een duidelijk verband tussen geest en lichaam. Als we onder druk staan, geeft het lichaam signalen. Denk aan knarsetanden, schouders die vastzitten of spanningshoofdpijn. We beseffen dat we gestresseerd zijn, maar door ons druk en jachtig leven wuiven we de signalen weg”, vertelt Annick. “Sofrologie kan een soort pauzeknop zijn, een moment van recuperatie waarbij de stresshormonen dalen. Terwijl je aandacht geeft aan je lichaamssignalen, leer je ook je gedachten te observeren en op een positieve manier in het leven te staan.”
Door te helpen los te laten, een stap terug te zetten, gevoelsmatiger, serener en doeltreffender te handelen, zou sofrologie dus leiden tot een beter welzijn in het dagelijks leven. Maar je kan het ook toepassen in een meer specifieke context, voor een welomlijnd doel: stressbeheersing, pijnbeheersing, slaapstoornissen, voorbereiding op de bevalling, examens, meer zelfvertrouwen, minder faalangst, omgaan met prikkelbaarheid, angst, verdriet enzovoort.
Lees hier het volledige artikel.