Verpleegkundigen en artsen delen hun kennis vooral met vakgenoten die een vergelijkbare sociale status hebben. Dat is een gemiste kans voor ziekenhuizen die moeten kunnen beschikken over de nieuwste medische inzichten om hoogwaardige patiëntenzorg te blijven leveren.
Dit zegt onderzoeker Stefano Tasselli van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).
Tasseli onderzocht sociale netwerken in ziekenhuizen en ontdekte welke personen in een ziekenhuis het best in staat zijn om kennis over te dragen aan collega’s aan de andere kant van de statusbarrière. Zijn analyse en de diepte-interviews die hij daarnaast hield, maakten duidelijk dat kennis zich verspreidt door de sociale netwerken binnen een ziekenhuis. En die sociale netwerken vormen zich voor een deel rond professionele status. Zo delen zowel verpleegkundigen als artsen veel meer informatie met hun eigen vakgenoten dan met anderen.
De kennisnetwerken van verpleegkundigen en artsen zijn bovendien anders georganiseerd, bleek uit het onderzoek Social Networks and Inter-professional Knowledge Transfer: The Case of Healthcare Professionals. Netwerken van verpleegkundigen zijn doorgaans hiërarchischer. Vooral de leidinggevend verpleegkundige heeft toegang tot nieuwe kennis en wordt vervolgens een bron van informatie voor andere verpleegkundigen. Artsen vertrouwen minder vaak op een centrale figuur voor het uitwisselen van informatie, zij vragen -en krijgen- tijdens hun werk vooral adviezen van andere artsen.
Lees hier het volledige artikel.