n tegenstelling tot verlegenheid – dat een persoonlijkheidstrekje is – kan sociale angst iemand belemmeren in zijn dagelijks functioneren. In bepaalde sociale situaties met vreemden en/of bekenden zal iemand met deze aandoening bang zijn om bekeken te worden, te blozen, te trillen, te stotteren, kritiek te krijgen of de verkeerde dingen te doen of zeggen.
Hij zal deze situaties dan ook proberen te vermijden, of alcohol en/of kalmeermiddelen gebruiken om er beter mee te kunnen omgaan.
In tegenstelling tot verlegenheid – dat een persoonlijkheidstrekje is – kan sociale angst iemand belemmeren in zijn dagelijks functioneren. In bepaalde sociale situaties met vreemden en/of bekenden zal iemand met deze aandoening bang zijn om bekeken te worden, te blozen, te trillen, te stotteren, kritiek te krijgen of de verkeerde dingen te doen of zeggen. Hij zal deze situaties dan ook proberen te vermijden, of alcohol en/of kalmeermiddelen gebruiken om er beter mee te kunnen omgaan.
Er zijn verschillende factoren die kunnen meespelen bij het ontwikkelen van een sociale fobie:
- Erfelijkheid en opvoeding: de ene persoon is kwetsbaarder voor een sociale angststoornis dan de andere. Dit kan deels komen door erfelijkheid, maar ook omdat je omgeving een rol speelt bij het ontwikkelen van sociale angst. De manier waarop iemand met angst omgaat, is voor een deel aangeleerd.
- Bepaalde stoffen (neurotransmitters) in het bloed en in het zenuwstelsel.
- Ervaringen uit het verleden: als je vroeger werd gepest bijvoorbeeld, kan je vertrouwen in anderen aangetast zijn, wat je extra kwetsbaar maakt bij sociale contacten.
- Bepaalde groepen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van een angststoornis. Dit geldt voor mensen die alleen wonen, werkloos zijn, verslavingsproblemen hebben, lager opgeleid zijn, een trauma hebben.
Lees hier het volledige artikel.