Over de eigen grenzen van samenwerken.
Zorg is breder dan alleen een afspraak bij een huisarts of specialist. Toch weten huisartsen en sociaal werkers elkaar in de praktijk moeilijk te vinden. Dat moet anders, vinden het LUMC en Hogeschool Leiden. Hoe? Door de twee werelden al in de opleiding bij elkaar te brengen.
Een patiënt komt meerdere keren in de huisartsenpraktijk met klachten. Er is niet direct een medische oorzaak te vinden, maar de patiënt blijft terugkomen. Doorverwijzen naar een specialist helpt niet. Wat helpt wel?
De huisarts belt met het sociaal wijkteam. Dit levert een huisbezoek op. Er spelen meerdere sociale, financiële en psychische factoren die invloed hebben op de gezondheid. De leefsituatie is ernstig en er wordt actie ondernomen door het wijkteam. De patiënt krijgt ondersteuning vanuit verschillende maatschappelijke organisaties, zoals de schuldhulp, woningbouw, voedselbank, Welzijn op Recept. En gelukkig: de situatie verbetert. Zo komt de patiënt, die eerder vaak in de spreekkamer zat, nu veel minder vaak bij de huisarts. En is de kans op toekomstige zorg kleiner, daarmee neemt ook de werkdruk voor huisartsen af.
Lees hier het volledige artikel.