Het coronavirus beleeft een zomergolf zoals we die de laatste jaren niet meer zagen. Daardoor zijn veel mensen aan het hoesten en snotteren. Het is allemaal de schuld van de zogenoemde FLiRT-variant, die zich door zomerse temperaturen dus niet laat tegenhouden. Moeten we op onze hoede zijn?
Hoogleraar virologie Marion Koopmans legt het uit. ,,Eigenlijk zitten we nog steeds in de situatie van april 2022.”
De meest eerlijke graadmeter om de omvang van het coronavirus in Nederland te monitoren is de meting van het rioolwater, zegt Marion Koopmans. En wie daarnaar kijkt, kan bijna niet anders dan even schrikken. Het aantal virusdeeltjes dat in het rioolwater wordt aangetroffen, ligt liefst veertien keer zo hoog als vorig jaar om deze tijd. Het ligt zelfs hoger dan in 2021. Dat was de zomer waarin de deltavariant oprukte, de zomer van ‘Dansen met Jansen’ ook. Het kabinet was toen iets te enthousiast met het versoepelen van sommige maatregelen. Een grote besmettingsgolf was het gevolg.
De huidige golf is op veel punten onvergelijkbaar met die van toen, benadrukt Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam. ,,Veel minder vaak dan toen veroorzaakt corona een ernstig ziektebeeld. Je ziet nu bijvoorbeeld dat het aantal ziekenhuisopnames ondanks een stijgend aantal coronabesmettingen amper toeneemt.”
Lees hier het volledige artikel.