Het PRAETORIAN-onderzoek gaat van start
Elk jaar overlijden in Nederland ongeveer 5000 mensen aan sepsis: een overdreven reactie van het lichaam op virussen of bacteriën, waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Het wordt meestal niet snel herkend en is moeilijk te behandelen, wat kan zorgen voor schade aan de organen of overlijden.
Op 1 januari ging het PRAETORIAN-onderzoek van start onder leiding van Maastrichtse onderzoekers. In Europees verband werken de onderzoekers aan een snellere diagnose en behandeling van sepsis.
Sepsis is een “overreactie” van het immuunsysteem op een virus of een bacterie, waarbij het lichaam niet alleen de indringers, maar ook de eigen organen aanvalt. Veel sepsispatiënten worden in het ziekenhuis opgenomen met relatief algemene symptomen als pijn, koorts, een snelle hartslag en een moeizame ademhaling. Sepsis is echter gevaarlijk en kan zich snel ontwikkelen tot een ziekte die maakt dat de patiënt op een intensive care moet worden opgenomen.
De huidige behandelingsmethoden kunnen niet de sepsis zelf behandelen maar alleen de oorzaak en gevolgen daarvan, zoals antibiotica om bacteriën aan te pakken of vloeistoffen en bloeddrukverhogende middelen om de pompfunctie van het hart te ondersteunen. Dat is vaak niet genoeg om schade aan de organen te voorkomen.
Lees hier het volledige artikel.