Als we ziek worden, komt dat door een infectie met een virus of bacterie. We worden dus niet rechtstreeks verkouden door kou. Feit is wel dat er meer verkoudheden, griep en keelpijn zijn als het koud is. Maar waarom is dat zo? Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van factoren.
Oorzaak van verkoudheid
De klassieke verkoudheid zoals we ze kennen is rhinitis of rhinofaryngitis. Ze wordt veroorzaakt door een virus, in dit geval een rhinovirus (in 9 op de 10 gevallen) of een bacterie (in 1 op de 10 gevallen). Je krijgt dit virus via andere mensen die niezen, lachen of hoesten. De virusdeeltjes dringen je luchtwegen binnen, waar ze weer nieuwe virusdeeltjes produceren. Zo word je ziek.
Je kan dus in je blootje gaan wandelen bij min 10°C: als je niet in contact komt met een ziekteverwekker (een virus of bacterie), word je niet ziek. Het is dus onmogelijk om griep, gastro-enteritis, bronchitis of angina pectoris op te lopen door simpelweg in contact te komen met kou. Anderzijds loop je wel het risico op onderkoeling, wat weer andere gezondheidsproblemen.
Lees hier het volledige artikel.