Zo’n 55 tot 75 procent van de mensen die behandeld worden voor kanker hebben een veranderde smaakbeleving. Oncologiediëtist Kelly Silverio Alonso-Duin ontwikkelde daarom met het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) de SMAAKtools; een hulpmiddel om samen met de patiënt aan de slag te gaan met de smaakverandering.
Smaakverandering herkennen
De smaakbeleving kan bij mensen met kanker soms weken of maanden veranderd zijn of helemaal weg zijn. Dit kan de eetlust verminderen en daarmee het risico op ondervoeding verhogen, en heeft daarnaast invloed op het sociale aspect van eten en de kwaliteit van leven. ‘We weten nog niet goed hoe deze smaakveranderingen precies ontstaan’, aldus Silverio Alonso-Duin.
‘Uit de praktijk weten we wel dat je smaak op een positieve manier kunt beïnvloeden, bijvoorbeeld door smaken die je lekker vindt in een maaltijd te versterken met bepaalde toevoegingen. Hiervoor is het nodig te weten wat iemands smaakvoorkeur is: wat proeft iemand nog?’
Lees hier het volledige artikel.