In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start een onderzoek naar de werkzaamheid van smaaksturing en smaak- en reuktraining bij kanker. Het gaat om patiënten die smaakveranderingen hebben ontwikkeld tijdens chemotherapie of behandeling met tyrosinekinaseremmers.
Het nut van smaaksturing
Het zogenoemde TASTY-onderzoek bestaat uit 2 studies. De eerste studie gaat over het nut van smaaksturing, door voeding aan te passen aan veranderde smaak en reuk. Voor deze studie worden 180 patiënten geïncludeerd die starten met chemotherapie. Patiënten die tijdens deze behandeling smaakproblemen ontwikkelen, worden gerandomiseerd tussen 6 weken smaaksturing of standaardzorg.
Smaaksturing vindt plaats via de onlinemethode Smaakpupil, waarbij op basis van de veranderde smaak, reuk en smaakvoorkeuren, gepersonaliseerde adviezen worden gegeven om maaltijden smakelijker te maken. Waar nodig zal een team van getrainde chef-koks aanvullende culinaire adviezen verstrekken.
Lees hier het volledige artikel.