Toen de coronacrisis in 2020 nog nieuw en hevig was, en de behoefte aan ondersteuning bij verpleegkundigen groot, ging in het UMC Utrecht een slimme digitale zorgtoepassing van start. Coronapatiënten in het ziekenhuis kregen een draadloze sensor, verwerkt in een slimme pleister op de borst, waarmee ze op afstand in de gaten gehouden konden worden.
Het bleek een groot succes. Daarom pleit technisch geneeskundige Martine Breteler van het UMC Utrecht nu voor structurele inzet op de verpleegafdeling.
Via een draadloze sensor, verwerkt in een slimme pleister op de borst, konden verpleegkundigen coronapatiënten in het ziekenhuis op afstand in de gaten houden met een systeem dat hartslag en ademfrequentie weergeeft. Deze slimme vorm van eHealth in samenwerking met Philips bleek een groot succes.
“Dankzij de monitoring op afstand via de pleister hoefde de verpleegkundige niet steeds de kamer in te gaan in volledig beschermende kleding om de waarden te controleren. Dat was voor de veiligheid van de verpleegkundigen, minder besmettingsrisico, en schaarste van beschermingsmiddelen die er aan het begin van de coronacrisis was, een belangrijke ontwikkeling”, vertelt technisch geneeskundige Martine Breteler van het UMC Utrecht. “
Lees hier het volledige artikel.