Het Reumafonds besteedt dit jaar in totaal 5,3 miljoen euro aan nieuw wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van reuma. Eén van de gehonoreerde projecten is de studie van apotheker dr. Bart van den Bemt (Sint Maartenskliniek, Nijmegen) die onderzoekt of reumapatiënten hun medicijnen beter innemen als ze gebruikmaken van een speciaal pillendoosje.
In het potje zit een microchip die registreert wanneer het potje open en dicht wordt gedraaid. Dr. Bart van den Bemt: “Die meetresultaten worden met de patiënt besproken, waarbij er in het gesprek ruimte is om te praten over noodzaak, zorgen en praktische barrières rondom het geneesmiddelgebruik.”
Maar 30-80% van alle mensen met reumatoïde artritis slikken hun geneesmiddelen volgens voorschrift van de arts. Een groot deel van hen is niet therapietrouw omdat ze onder andere bang zijn voor de bijwerkingen of om verslaafd te raken. Of omdat zij het nut van de behandeling niet inzien.
Dit is niet goed voor de ziekte en bovendien moeten er hierdoor uiteindelijk vaker duurdere medicijnen worden voorgeschreven om de ziekte toch onder controle te krijgen. Van den Bemt: “Wat ik wil bereiken met dit onderzoek is allereerst een snellere afname van de ziekte-activiteit. Daarnaast een afname van het gebruik van dure anti-TNF middelen (biologicals). Ik denk dat dit met het speciale medicijnpotje mogelijk is.”
Klinisch en fundamenteel onderzoek
Er zijn dit jaar maar liefst 140 onderzoeksvoorstellen bij het Reumafonds ingediend. De beoordeling is daarom gesplitst: in de zomer zijn de 52 klinische projectaanvragen beoordeeld, in het najaar volgen de 40 translationele en 48 fundamentele projectaanvragen.
Klinisch reuma-onderzoek heeft direct betrekking op de behandeling van patiënten, fundamenteel onderzoek vindt meestal in het laboratorium plaats. Bij translationeel onderzoek gaat het om een vertaling van preklinische onderzoeksresultaten (producten) naar onderzoek in mensen naar werkzaamheid of veiligheid van deze producten.
Alle projectvoorstellen worden beoordeeld door internationale referenten en de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR)
De verdeling van de nieuwe projecten over ziektebeelden en onderzoekscentra:
• 2 Artrose (ErasmusMC Rotterdam, VUmc Amsterdam)
• 3 Reumatoïde artritis (Reade Amsterdam, Sint Maartenskliniek Nijmegen)
• 2 Orthopedie (LUMC Leiden)
• 1 Jeugdreuma (AMC/ Emma Kinderziekenhuis Amsterdam)
• 1 Bechterew (Reade Amsterdam)
• 1 Vasculitis (Vumc Amsterdam)
Kijk hier voor de complete lijst van onderzoekers en hun project.
Bron: Reumafonds